In veel branches is sprake van flexibilisering. Dat geeft voordelen, maar voor personeelsplanners is het wel eens een opgave om een dienst snel ingevuld te krijgen of voor een tijdelijk project de juiste en beschikbare mensen te vinden.
Read more →In veel branches is sprake van flexibilisering. Dat geeft voordelen, maar voor personeelsplanners is het wel eens een opgave om een dienst snel ingevuld te krijgen of voor een tijdelijk project de juiste en beschikbare mensen te vinden.
Read more →Het is goed om te zien dat steeds meer instellingen in de zorg en radio- en televisiewereld gebruiken maken van Qlinx. Dat was uiteraard op voorhand de bedoeling en dit waren de doelgroepen die we aanvankelijk voor ogen hadden. Branches waar veel ad hoc-werk is. In de zorg is het zaak om zo snel en efficiënt mogelijk een opengevallen dienst op te vullen, voor de tv-branche is het een prima manier om overzichtelijk te houden welke mensen voor een team op welke termijn beschikbaar zijn.
Read more →Afstuderende scholieren en studenten met een lange zomervakantie: het zijn maar voorbeelden van vakantiekrachten die de komende tijd in grote aantallen op de arbeidsmarkt komen. Niet alleen in branches als de zorg en media, maar op veel plaatsen zullen zij hun waarde bewijzen. Maar ook voor deze vakantiekrachten geldt dat ze af en toe een dagje vrij willen of om andere reden niet altijd beschikbaar zijn. Het is zaak om hun beschikbaarheid goed onder controle te houden.
Read more →Freelancers bestaan -als term- sinds 1819, toen Sir Walter Scott in zijn roman Ivanhoe verhaalde van een huursoldaat wiens speer (lance) slechts toebehoorde aan degene die er voor betaalde. Geen idee of freelance werk vanaf dat moment direct een grote vlucht maakte, maar de laatste decennia gaat het ineens hard. Mede als gevolg van de huiver van werkgevers om personeel een vast contract aan te bieden. Flexwerk
Read more →Productiebedrijven in de mediabranche hebben veel te maken met druk: er moet snel geproduceerd worden en dat vereist een spoedige samenstelling van een topteam. Als producent heb je in je pool misschien wel 35 regisseurs, 40 eindredacteuren et cetera staan. Tuurlijk, je kunt ze een voor een bellen en je verhaal telkens opnieuw vertellen. Maar ook in deze voor-productie is tijd geld.
Read more →Een planner die snel een dienst ingevuld wil zien, kan de telefoon pakken en de deelnemers in de flexpool afbellen. Dat kost tijd en energie. De Qlinkx-app werkt sneller, maar dan is het wel zaak om de vinger goed aan de pols te houden.
Read more →Natuurlijk is het contact met een freelancer vaak ad hoc: kun je of kun je niet? Want als je niet kan, dan bellen we snel een ander. In feite een slecht moment voor een planner om uitgebreid contact te hebben met een freelancer: je hebt gewoon geen tijd.
Read more →Voor bedrijven die werken op projectbasis, de media- en evenementenbranche of industrieën die ziekteverzuim snel moeten opvangen zoals de zorg, zijn flexwerkers een uitkomst. Je wilt echter niet steeds weer nieuwe mensen inwerken, want naast dat dat tijd kost wil je de kwaliteit van het werk hoog houden. Maak daarom een pooltje met vaste ‘invallers’. In dit blog leggen we uit hoe je zo’n flexpool opzet en hoe je deze beheert.
Read more →De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) gaat op 25 mei 2018 in. Wat zijn de gevolgen van deze Europese privacywet voor jouw werkzaamheden als planner? Want mochten alle cv’s uit jouw flexpool op straat komen te liggen, levert dat het bedrijf niet alleen imagoschade, maar ook hoge boetes op. In dit blog geven je vier tips over hoe met deze wetswijziging om te gaan en waar je rekening mee moet houden.
Read more →
Bedrijven en instellingen focussen meer dan ooit op efficiency en flexibiliteit. Een slimme en flexibele personeelsplanning is daarbij een belangrijk aspect. Steeds meer organisaties zetten een flexpool in: een vaste groep medewerkers op oproepbasis voor drukke periodes of kortlopende klussen. Zo creëert een onderneming een soort eigen uitzendbureau met eigen mensen. Maar deze externe schil brengt ook nogal wat administratie en communicatie met zich mee. En kost dat niet juist méér tijd en geld?
Van postduif en telegram naar telefoon en e-mail. De tools waarmee we communiceren ontwikkelen zich in een razend tempo. En daarmee ontwikkelt de manier waarop we communiceren ook enorm. Zo was non-verbale communicatie voorheen vaak 1-op-1. Tegenwoordig deel je het recept van die Italiaanse pasta eenvoudig met de hele kookclub in jullie Facebook-groep en smeed je wintersportplannen samen met vrienden in een groeps-WhatsApp. En groepscommunicatie is niet alleen privé een uitkomst, maar ook zakelijk met een bedrijf of team. Maar welk medium kies je dan? En hoe hou je privé en zakelijk gescheiden?!’
Goed communiceren met je medewerkers is niet voor iedereen gemakkelijk, maar wel essentieel voor het de organisatie. Goed geïnformeerde medewerkers voelen zich meer betrokken, hebben de neiging om wat harder te werken en zijn flexibeler. Voldoende redenen om de interne communicatie zeer serieus te nemen, ook als communicatie plaatsvindt via de website, mail of bijvoorbeeld het populaire whatsapp. Als interne communicatie faalt, is dat vaak niet een zaak van kwade opzet, maar komt het door onhandige formulering. Managers hebben soms de neiging vage taal te gebruiken. ‘Je kans pakken’ of ‘wees klantgericht’ zijn slechts holle frases als niet vooraf duidelijk is gemaakt wat het bedrijf ermee bedoelt. Gebruik heldere formuleringen die geen clichés zijn, want: ‘Managementjargon is niet te harden, gast!’
De invloed van internet op het dagelijkse leven wordt steeds groter. Zo vervangt de deeleconomie in sneltreinvaart oude, vertrouwde manier van werken. Veel grote bedrijven kunnen maar moeilijk mee in de veranderingen. Zo ontstaat een kloof tussen de gevestigde en de nieuwe orde. Zzp’ers, de arbeiders van de deeleconomie, vallen nu nog tussen de wal en het schip. Maar uiteindelijk zijn de bedrijven die zich niet aan kunnen passen het echte slachtoffer.
De overheid heeft besloten dat de thuiszorg niet langer vanuit de rijksoverheid, maar door gemeenten wordt uitgevoerd. Bij veel gemeenten gebeurt dit via integrale wijkteams. De vraag rijst of zij de planning van thuiszorgmedewerkers goed kunnen regelen. Wijkteams die dit slim aanpakken, kunnen echter veel efficiënter werken dan voorheen mogelijk was. Dat verbetert de werkvreugde voor de zorgverleners en de kwaliteit voor patiënten en cliënten.
De trend is al jaren dat het ziekteverzuim stijgt tijdens de feestdagen. Dit jaar zal het verzuim waarschijnlijk nog hoger oplopen dan voorheen. Er komen namelijk verschillende cyclische factoren samen die elk zorgen voor meer ziektemeldingen. Zo ontstaat in 2014 de perfecte storm voor een hoog ziekteverzuim.
De Spoedeisende hulp van het AMC was het bellen meer dan zat om beschikbare medewerkers te vinden en werken nu met Qlinx.
Flair Catering heeft na proberen met de groepsapp van Whatsapp gekozen voor de professionele groepsapp van Qlinx.
Na een vergelijking met veel andere flexpool software, heeft De Meidenfabriek gekozen voor de oplossing van Qlinx.
De groeps-app van Qlinx heeft er weer een mooie feature bij gekregen om snel en overzichtelijk te kunnen roosteren op beschikbaarheid vanuit eigen flexpool.
Florence thuiszorg gaat de zelfsturende wijkteams uitrusten met de oplossing van Qlinx ook om personeel waar wenselijk uit te wisselen met andere teams.
IC afdeling Spaarne Gasthuis in Haarlem is gestart met groeps-app van Qlinx
Evean thuiszorg Henriette Roland Holst is gestart op het Flex bedrijf met drie planners.
Het voornemen is om Qlinx te gaan uitrollen over de gehele organisatie.
__________________________________________________________
Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen in mijn mailbox.